varmepump-test.se

Vilken värmepump ska jag välja?

Vilken värmepump ska jag välja?

Luftvärme, bergvärme eller jordvärme – hur väljer man rätt?

Att det finns så många olika typer av värmepumpar idag, kan vara lite av ett dilemma. När man dessutom sedan väl valt vilken typ av värmepump man ska ha, finns det en mängd producenter och märken. Hur väljer man rätt egentligen?

Det första steget mot en billigare och mer miljövänlig värme har du redan tagit i och med beslutet att skaffa en värmepump. Det är ju onekligen också betydligt enklare och bekvämare jämfört med till exempel ved och pellets som kräver en ganska stor arbetsinsats. Nu ska du bara välja rätt system, rätt sort, rätt dimension och rätt fabrikat. Inte så enkelt kanske.

Börja gärna med att besöka http://varmepump-test.se/ där det finns mycket information och goda råd. Där kan du till exempel se vad som skulle kunna bli aktuellt för just din fastighet, använda kalkylatorer som räknar ut hur mycket du tjänar på att byta till en värmepump samt läsa om dess fördelar.

Vilken värmepump du ska välja beror dels på vilken typ av mark fastigheten står på, och vilken typ av bostad du har. Ett system som är oberoende av mark och passar nästan alla typer av fastigheter är luftvärmepumpen. Den ger en behaglig värme och fungerar även som luftkonditionering, vilket innebär att du alltid får ett bra inomhusklimat i ditt hem. Energin utvinns ur utomhusluften och omvandlas till en behaglig inomhusvärme. Du kanske tror att en värmepump tillgodoser hela husets värmebehov? Riktigt så bra är det inte, en värmepump drar självklart energi precis som ett vanligt element, men tack vare energiutvinningen kan värmepumpen leverera mer energi än vad den faktiskt drar i elström. Även vid kalla temperaturer ute finns det värmeenergi att utvinna i luften. 

Om ditt hus står på berggrund, kan en bergvärmepump vara ett bra val. Kom bara ihåg att du först måste kontrollera att berget är lämpligt att borra i. Fördelarna med bergvärme är att pumpen alltid ger värme oavsett klimat. Den hämtar nämligen sin värme från själva berget istället för luften. Den allra bästa procentuella besparingen får du med en bergvärmepump, och den har dessutom en mycket låg driftskostnad. 

För att få ett väl fungerande värmesystem, är det viktigt att tänka på huruvida du har vattenburen värme eller inte i ditt hus. Saknas ett sådant system behöver du oftast komplettera din värmepump med en eller flera andra värmekällor för att få en jämnare fördelning av värmen i huset.