Adrenal

Adrenal – konstigt men viktigt ord

Adrenal – konstigt men viktigt ord

Ont i magen eller värk i kroppen, problem med sömnen och trötthet… Alla dessa tillstånd upplever de flesta ibland i livet. När det inte längre bara är ibland, utan ganska ofta eller hela tiden kan det vara bra att fundera på vad det beror på och eventuellt ta professionell hjälp. Dessa tillstånd kan nämligen vara ett tecken på att man drabbats av adrenal trötthet. Detta ord har inte så många hört talas om. Jo, trötthet vet alla vad det är, men adrenal? Adrenal har med binjurarna att göra, så fritt översatt är det alltså binjuretrötthet.

 

Binjurarnas funktion

 

Som man kan ana av namnet så sitter binjurarna ihop med njurarna. Binjurarna är en del av kroppens hormonsystem och de producerar viktiga hormoner, bland annat adrenalin och kortisol, som är livsviktiga för oss. Adrenalin, exempelvis, är ett stresshormon som aktiveras och utsöndras vid fara, som när vi behöver fly från en björn i skogen. Vid lite mer nutida problem kan det gälla att hinna skriva klart en text inför en tight deadline. Utan adrenalin hade vi aldrig slagit på datorn, vi hade inte ens gått upp ur sängen. Enkelt förklarat, adrenalin ser till att vi reagerar och gör det vi måste.

 

 

Stress, stress, stress…

Om man stressar kommer binjurarna att påverkas. Kortvarig stress klarar kroppen, men vid långvarig stress där man sällan eller aldrig får tillgång till vila och återhämtning kan man ligga i riskzonen för att drabbas av adrenal trötthet. Det finns produkter som heter just Adrenal, som är till för att hjälpa vid detta tillstånd. Men man bör först och främst rådgöra med en läkare. Inte minst för att utesluta andra åkommor eller sjukdomar. Sedan är det såklart viktigt att fundera över sitt liv och hur man lever det. Innehåller det mycket stress? Går någonting att förändra? Den reflektionen och några små förändringar kan rädda mycket.