Kamerastativ

Ett kamerastativ förbättrar filmupplevelsen

Ett kamerastativ förbättrar filmupplevelsen

Att se på film och video är en väldigt visuell metod för att ta in information. Det är egentligen fantastiskt hur mycket video som produceras och finns tillgängligt överallt. På tv, sociala medier och över hela internet. Fattar du hur många kameror och hur mycket kameraproduktion som finns i omlopp för att skapa hela det utbudet?  

Det underlättar på många sätt att till exempel se ett nyhetsinslag på video istället för att läsa det i text. Men det finns samtidigt många saker som kan förstöra upplevelsen av videoinslaget och istället göra att det inte går att fokusera på budskapet. En sådan sak är om filmaren inte har använt ett kamerastativ.  

Du känner ofta igen amatörfilmer just på grund av att du märker att det inte har använts ett kamerastativ. Bilden är ryckig, skakig och zoomar in och ut lite här och var. Regel nummer ett i filmning, framför allt när det gäller videonyheter, är att kameran ska vara helt stilla. Det går inte att uppnå utan att kameran sitter fast på ett stativ. 

 

 

Film utan stativ märks direkt

Oavsett hur stabil du är kommer det att märkas på bilden om du använt ett stativ eller om du har hållit kameran i handen. Tråkigt nog är det många videoproducenter som ännu inte har förstått detta. Det gäller inte bara nyhetsreportage, utan även privata videobloggar på typ YouTube.  

De flesta vill inte få intrycket av att det är Michael J. Fox som har hållit i kameran. Man blir nästan stressad av en bild som skakar. Varför i hela friden har det inte slagit dem att kameran måste vara stilla? Lösningen är så enkel. Bara investera i ett kamerastativ. Det behöver inte vara dyrt, men det kommer förändra upplevelsen av dina filmer å det grövsta. Spana in ett sortiment av stativ här: coolpriser.se