sexleksaker

Fredagskväll i svenska hem

Fredagskväll i svenska hem

Vad gör du på en vanlig fredagskväll? Plockar du fram en vinflaska, ostbågar och sätter på TV:n? Går du till gymmet och bränner fett? Eller skickar du ungarna på bio, plockar fram sexleksaker och lever ut dina fantasier? Det var inte så länge sedan som fredagar blev inledningen till helgen. Ända fram på 1900-talet var lördagen en vanlig arbetsdag och det var alltså på lördagskvällen som fester och danser anordnades. Fredagen var en vardag – möjligen gick man till handlingsman för att köpa en liter brännvin inför lördagen. Annars var det tidigt i säng för att orka med ytterligare en hård arbetsdag på gården eller i fabriken.

 

Varför helg?

Tänk på vilodagen så att du helgar den föreskriver den kristna och judiska traditionen som även påverkat islam. Man är inte helt överens om vilken dag som är vilodag, fredag, lördag eller söndag. Romarna började veckan med måndag, så då blev den sjunde dagen söndag. Innan kristnandet här i norden så brydde man sig nog inte så mycket om vilken dag det var. När det behövdes så arbetade man, när man hade tid och medel festade man. Troligen slappade man en hel del också, det hoppas man i alla fall.

 

 

Slappna av med fredagsmaten

Att äta tillsammans är och har alltid varit ett av mänsklighetens sätt att slappna och fira något. Ju mer och onyttigare mat desto bättre. Förr var man tvungen att koka palt i flera timmar, men eftersom man nu kan köpa chips var som helst och beställa pizza på nätet så har man numera obegränsad tillgång till fredagskalorier – och det utnyttjar man. Dryck till festmåltider har i årtusenden varit öl eller mjöd, eller fram till nyss brännvin. Alkoholhaltiga drycker har fortfarande en stark position, men numer finns också fler ohälsosamma alternativ att välja på som läsk, cider och drinkar.