Hudiksvall

Glada Hudik

Glada Hudik

Ett uttryck som de flesta svenska känner till och som blivit något av ett varumärke för Hudiksvall. Men uttrycket är inget nytt utan härstammar långt tillbaka i tiden. Troligtvis så lång tillbaka som till 1700-talet. Staden besöktes redan då av sjömän. Många av dom stannade i längre tider och då behöver man platser där dessa kunde förlusta sig. På så sätt uppkom 22 barer och med det började så uttrycket Hudik att användas. Senare, ungefär vid 1800-talet fanns ett teatersällskap som använde sig av namnet. Teatern byggdes 1881 och finns fortfarande kvar och är värt ett besök. Det är några av förklaringarna men det finns säkert många fler berättelser från svunna tider.

 

Kultur arv

Är man intresserad av platser på UNESCOS världsarvslista så är det väl värt ett besök i staden. Här hittar man nämligen fem Hälsingegårdar som finns med på den listan och några kan du få uppleva genom att besöka dem. Men kom ihåg att se efter vilka som har öppet och när. Där finns flera vackra kyrkor som är värda ett besök. Där finns kyrkosamfund som året runt har både vanliga gudstjänster, bröllop, dop och begravningsgudstjänst i Hudiksvall. På orten finns  även även en kyrklig förskola. Förskolan är en skola som är öppen för alla. Läs mer här: https://www.hoglidenkyrkan.se/ 

 

En fantastisk turiststad

Ett besök i Hudiksvall kan ge många minnesvärda stunder. Gillar man att vara utomhus och aktivera sig, ja då har man kommit helt rätt. Vad sägs om att vandra i omgivningarna. Att ta en tur till Sveriges högst belägna klapperstensfält. Besöka landets äldsta björk. Allt i vacker natur. Dessutom finns flera vandringar i Ekopark Hornslandet. Kanske vill man vandra på egen hand. Men är man nyfiken på lite mera historia och att veta mera om skogens fauna och flora då rekommenderas verkligen att ta en av de många vandringsutflykterna.