Av-Teknik

Hjälpmedel för presentationer

Hjälpmedel för presentationer

Får du också kalla kårar från minnena av kritan som drog mot svarta tavlan när du var barn och gick i skolan? Detta antika pedagogiska hjälpmedel som orsakade rysningar i varje elevs kropp varenda gång läraren skulle skriva någonting på tavlan. Alla som har upplevt det här minns det specifika ljudet som uppstod. 

Många har dock faktiskt aldrig behövt uppleva det, och tur är väl det? Whiteboarden skulle visa sig ha kommit för att stanna och ingen bad om att svarta tavlan skulle göra comeback. Whiteboarden är bara ett exempel på alla hjälpmedel som finns i exempelvis skolan när läraren presenterar någonting för eleverna.

 

Digitaliseringen erbjuder nya möjligheter

Digitaliseringen går i rasande fart och vi har nu ljud- och bildsystem som projektorer, datorer och datorprogram, Ipads, telefoner etc. som kan underlätta för den som försöker informera eller presentera någonting för någon annan. Sådana medietekniska hjälpmedel kallas audiovisuella hjälpmedel, eller AV-teknik. Numera är det till exempel inget krav att alla personer på ett möte måste vara fysiskt på plats, utan Av-Teknik möjliggör andra lösningar istället. Tänk dig själv, du kan tekniskt sett sitta hemma i underkläderna och kavaj och skjorta och gå på anställningsintervju. Med vilket annat hjälpmedel kan du känna dig så bekväm?

 

 

Nutidens möten

Man kan naturligtvis ha möten även i större skala, till och med konferenser på dussintals personer, där samtliga personer sitter på en egen plats på helt olika platser i världen. Att få sådana konferenser att fungera rent medietekniskt är bland annat AV/IT:s specialité. Med hjälp av projektorer, mikrofoner och skärmar möts ni visuellt och träffarna behöver inte kompliceras av logistik och externa faktorer som svårtillgänglig kollektivtrafik, bilköer eller nationsgränser. Vi har verkligen kommit långt från det som började med svarta tavlan i klassrummet. Ingen ska behöva växa upp med griffeltavlor längre. Välkommen till nutiden och välkommen till AV-teknik!