Lasersvetsning

Nya tider för svetsare

Nya tider för svetsare

Ett klassiskt men hårt krävande yrke är svetsaryrket. Att vara svetsare är ingen dans på rosor. Det är riskfyllt, svettigt och kräver enorm precision och koncentration. Många är kanske lite osäkra på vad svetsning egentligen är för någonting. Man tänker direkt på någon som står med ett rejält ansiktsskydd och trycker någonting mot en metallskiva så det flyger gnistor åt höger och vänster. Stora, eldliknande gnistor. Att svetsa innebär att man hettar upp metallstycken och smälter samman dem. Men det är faktiskt inte bara denna klassiska, lite stereotypa bilden som definierar svetsning. Numera finns det en moderniserad variant av svetsning som går ut på att använda laser.  

 

Begränsa värmen 

Lasersvetsning innebär precis som det låter, att man istället använder laserkraft för att svetsa samman metalldetaljer. En stor fördel med Lasersvetsning jämfört med konventionell svetsning är att du med denna metod enbart behöver hetta upp den delen av metallen som ska svetsas. Vid bågsvetsning, den som kastar gnistor omkring sig, sprids värmen även till det omgivande materialet. Detta undviks alltså med lasersvetsning. Anledningen är helt enkelt att lasersvetsningen går så fort att värmen inte hinner ta sig någon annanstans. Hastigheten innebär också att produktiviteten ökar i form av att man kan svetsa betydligt mer på kortare tid.  

 

“Use the force” 

Men fördelarna med att svetsa med hjälp av laser stannar inte vid den lokala uppvärmningen och bearbetningspotentialen. Lasersvetsningen öppnar också möjligheten till att svetsa samman material som med andra metoder är oerhört svåra att fästa tillsammans. Exempel på material som dessa är bland annat aluminium och koppar. Lasersvetsning når alltså och kan placeras där vanliga svetsmunstycken annars inte kommer åt. Men den allra största fördelen av de alla är nog egentligen att samtidigt som du sätter igång lasern kan du med stor fördel dra det klassiska citatet från Yoda i Star Wars: “Use the force!”.