installationer

Spara pengar med värmepump

Spara pengar med värmepump

Har ni funderat på att välja en värmepump som uppvärmningskälla till ert hus så är ni helt rätt ute. En värmepump är både ekonomisk och miljövänlig och investeringen som ni gör återbetalar sig oftast inom några år. Värmepumpen samlar energi från naturliga källor som luft, vatten, mark och berg. Energin komprimeras och sprids sedan som värme i huset. Hur mycket ni kan spara på att välja en värmepump istället för andra uppvärmningsalternativ beror på vilken pump ni väljer. Det är också avgörande för ekonomin att installationen utförs korrekt av en pålitlig installatör.

 

Pris för installationen

Värmepumpsinstallationer kommer att få ett pris som varierar beroende på vilken värmepump kunderna väljer. Ni ska välja den som passar ert hem och er ekonomi bäst, så ta hjälp av er återförsäljare för att få veta era bästa alternativ. En luftvärmepump är det vanligaste valet, då den passar de flesta hus medan en bergvärmepump kräver en större investering. För själva installationen gäller ROT-avdrag och på så sätt minskar ni arbetskostnaderna med en bra slant. Både pumpar och installationer går att beställa via webbutiker. De ligger oftast något lägre i pris och erbjuder samma support som när du besöker en fysisk butik.

 

 

Välj rätt installatör

För att din värmepump ska hålla länge krävs rätt installation. Den måste göras av en utbildad och certifierad kyltekniker. Den billigaste installatören är inte alltid den bästa, och visar det sig att installationen inte gått rätt till så kan det bli en dyr historia. Dels kan pumpen gå sönder, dels så drar den onödigt mycket el.

Om det inte finns någon elkontakt i närheten av värmepumpen så behöver ni också anlita en elektriker för att dra elen, då en kyltekniker oftast inte har denna behörighet. Be er återförsäljare om råd, eftersom de har ett kontaktnät av installatörer och elektriker och kan rekommendera en åt er.