gitarr

Låt gitarren leda vägen till en bättre värld!

Låt gitarren leda vägen till en bättre värld!

Minns du första gången som du hängde på dig en elgitarr? Den där känslan av att ha något magiskt och kraftfullt i sina händer. När man slog på strängarna och hörde förstärkarens distade vrål så kändes det som om att hjärtat tog ett varv runt hela kroppen.
Det är svårt att slå just den där känslan och alla tankar som plötsligt börjar snurra omkring i huvudet. Det liksom spritter i en.

Musikvågen från Seattle

För vissa av oss blir det där ljudet ett sorts upprop – ett kall till att börja följa en bana. Vi som växte upp under en av gitarrmusikens sista (senaste?) stora epoker – grungen – minns också vilken värld som byggdes upp kring det där instrumentet. Oavsett om det var Nirvanas ideal med enkla ackord, eller mer komplext material från exempelvis Soundgarden eller Alice In Chains, så var det något i musiken från Seattle som resonerade med oss.
Kanske kunde även vi häruppe i Norden höra ljudet av barrskog och kyla i musiken från USA:s nordvästra hörn. 

Idag har gitarren som bekant inte samma centrala roll i musiken som den hade under 90-talets andra hälft. Däremot är det ju så att allt går i trender och säkerligen kommer gitarrorienterad musik att en dag vara i ropet igen.
Att plocka upp en gitarr på https://www.danguitar.se/ och lära sig spela är dock alltid en god idé. Att kunna hantera ett instrument är att kunna hantera ett språk. Trots allt kan melodier få folk från vitt skilda kulturer att stanna till och börja dansa tillsammans.

Kanske är musikens enande och helande kraft viktigare än någonsin just idag, när det känns som om att världen blir allt mer splittrad och svårare att förstå sig på. En enkel melodi kan därför vara just det som behövs för att lugna tankarna, stilla hjärtat och sprida ett leende på våra ansikten.