pumpservice - pumpar Lidköping

När började man använda pumpar inom industrin

När började man använda pumpar inom industrin

editorial

När började man använda pumpar inom industrin

I århundraden har mänskligheten sökt efter sätt att flytta vätska från en behållare till en annan. Vare sig det handlar om att dränka ett magasin i brandsläckningsskum eller helt enkelt överföra vetemjöl till en lufttät förvaringsbehållare har pumpar varit oumbärliga. Genom tiderna har smarta uppfinnare försökt komma på nya och innovativa metoder för att flytta vätskor – men när började allt detta? Varför använder vi industriella pumpar i dag? Läs vidare för att få en rolig utforskning av pumpens historia!

De tidigaste uppgifterna om pumpar går tillbaka till det antika Mesopotamien 2500 f.Kr., där det finns bevis för att vattenhjul användes för att driva enkla sugpumpar för bevattning av åkrar. Grekerna och romarna förbättrade denna teknik och använde Archimedes skruvformade kärl för att lyfta upp vatten från brunnar och floder. Under medeltiden användes pumpar för gruvdrift och akvedukter.

pumpservice - pumpar Lidköping

Stora framsteg

På 1600-talet började de tekniska framstegen inom ingenjörskonsten att förändra pumparnas funktionssätt. Ångdrivna pumpar gjorde det möjligt att flytta vätskor snabbare än någonsin tidigare och över större avstånd. Uppfinningen av kolvliknande pumpar gjorde det möjligt att distribuera vatten för allmänt bruk.

På 1700-talet hade pumparna utvecklats ännu mer och blivit en viktig del av den industriella revolutionen. Under denna tid utvecklade ingenjörer centrifugalpumpar för att flytta vätskor mer effektivt och nya material som mässing och järn användes för att konstruera starkare pumpar. På 1800-talet uppfanns ångdrivna eldrivna pumpar vilket gör dem mycket mer tillförlitliga och effektiva än tidigare.

I dag spelar industripumpar en viktig roll i många branscher. Från kemisk produktion till vattenreningsverk håller dessa pumpar vätskor flytande och möjliggör integrerade processer. Med ett stort antal olika modeller och storlekar på marknaden finns det säkert en pump som uppfyller behoven hos alla möjliga områden och företag. Om du eller ditt företag är i behov av pumpar, skulle jag rekommendera ett företag som heter PPL. De har ett stort utbud av pumpar i Lidköping.