Bilbärgning

Är olyckan framme?

Är olyckan framme?

Om du är på resande fot, olyckan är framme och du behöver ringa in en bilbärgare kommer du givetvis att fråga dig själv vad det här kommer att kosta dig. Bärgningen är i de allra flesta fall kostnadsfri för ägaren om bilen har en tilläggsförsäkring som inkluderar väghjälp.

Visserligen spelar det också roll vad som hänt, det vill säga vilken form av olycka som skett. Bärgningen ska inte kosta något om man blir påkörd.

Nästa gällande regel är att ägaren betalar bara en självrisk om bilen är helförsäkrad. Detta gäller om fordonet skadas vid brand eller krockar med en annan bil eller vid en dikeskörning. I dessa fall betalas alltså endast självrisk på helförsäkringen och bärgningen till en verkstad kostar ingenting.

 

Hitta lokal bilbärgning

Om du råkat illa ut och behöver ringa in en bärgningsfirma är det alltid bra att hitta ett lokalt företag. Assistancekåren är Sveriges största organisation inom bilbärgning och vägassistans och kan hjälpa till. Vill du söka dig till alternativa firmor kan du bara söka på nätet. Skriv in bilbärgning i Stenungsund, Malmö, Stockholm eller vilken annan ort du nu råkar befinna dig på och flera förslag kommer att dyka upp. Den viktigaste regeln är att finna en närliggande firma.  

 

 

När behöver man betala en bilbärgning?

Som det sades tidigare säljs de flesta bilar med ett assistanspaket, en försäkring där det även ingår fri bärgning.

Om fallet inte är sådant brukar själva räddningsmomentet ingå i bilens delkaskoförsäkring. Här finns det dock ett stort MEN och det är självrisken som ligger på 1 500 kronor eller mer. Detta gäller till närmaste verkstad. Här spelar det stor roll varifrån man behöver bärgas. Gäller det en storstad där det finns många bilverkstäder  brukar bärgningskostnader inte komma upp till självrisken. Givetvis, kan man inte förvänta sig samma utgång om man bor i glesbygden där avstånden är betydligt större.