prostata

När prostatan bråkar

När prostatan bråkar

Prostatan, som också går under namnet blåshalskörteln, är en körtel hos män som producerar en del av det sekret som ingår i sädesvätskan. Körtelns uppgift är att hjälpa fram spermierna vid utlösning. Inte sällan när man hör talas om prostatan är det i samband med olika besvär kopplat till den. Prostatacancer är exempelvis den vanligast förekommande cancertypen i Sverige och den vanligaste förekommande cancerrelaterade dödsorsaken bland män. Ett annat relativt vanligt besvär är godartad prostataförstoring eller benign prostatahyperplasi (BPH) som tillståndet också kallas. En förstorad prostata har dock ingenting med cancer att göra, och det ökar inte heller risken att insjukna i prostatacancer. 

 

Tecken på godartad prostataförstoring

Förstorad prostata kommer med åldern, och godartad prostataförstoring är allra vanligast hos män över 60 år. Några av symptomen är att det kan krävas extra kraft för att tömma kissblåsan och att strålen är svagare än den tidigare varit. Trots att man kissat färdigt känns blåsan inte helt tom, och det blir många spring på toaletten, även nattetid. Om besvären är av sådan art att det inskränker på det vardagliga livet ska den drabbade veta att det finns hjälp att få. Ibland kan bekymren avta, men ofta återkommer de igen.

 

 

Behandlingar mot förstorad prostata

Det finns flera olika behandlingar som kan användas för den som lider av godartad prostataförstoring. Dels kan man få en kateter eller spiral insatt i urinblåsan, man kan få hjälp via läkemedel eller kirurgi eller genomgå en värmebehandling. Den vanligaste typen av värmebehandling utförs med hjälp av mikrovågor, en metod som kallas TUMT, transuretral mikrovågsterapi. Detta är en engångsbehandling som tar högst en kvart och metoden har funnits sedan början av 90-talet. Det finns flera kliniker som erbjuder behandlingen, som passar de allra flesta med förstorad prostataOm man vill vara säker på att behandlingen är lämplig för en själv kan man rådfråga sin läkare.